Productie

Door te werken met kwaliteitsgrondstoffen en lokale leveranciers wil de Stokerij Vanderlinden de begrippen van de 19de eeuw terug tot leven brengen in het kader van de huidige wetgeving.

De granen worden aangekocht bij drie leveranciers binnen een straal van 20 km rond de stokerij.  De granen worden dan gemaald bij de ambachtelijke dorpsmolen van Wies te Stevoort, om uiteindelijk te verwerken in het gistingsvat. Eens de wort is afgekoeld wordt de gist eraan toegevoerd.

Als de gisting is uitgewerkt kan er overgegaan worden tot overpompen en/of met de hand vullen van het graanbeslag of fruitbeslag in de distilleerketel.  Alle vergiste grondstoffen komen uiteindelijk allemaal in de distilleerketel te recht. met of zonder toevoeging van botanicals. Na een distillatie van drie à vier uur kan er geproefd worden van de nieuwe creatie. (Als Douane & Accijns het hebben vrijgegeven) Afhankelijk van de grondstof wordt er beslist om 1 maal of 2 maal te stoken.  Bij 2 maal distilleren zal er eerst een ruwnat of flegma worden gedistilleerd, die pas na de 2de overhaling gescheiden wordt van voorloop en naloop.  De middenloop, het hart is wat bij graan onze moutwijn gaat vormen. 

Het fruit daarentegen komt van de Haspengouwse bodem, heerlijk overrijp fruit wordt vermalen in een mixer tot pulp.  Om vervolgens worden opgeslagen in gistingsvaten met waterslot.
Natuurlijk wordt er ook gekeken naar andere grondstoffen die iets verder komen dan Hasselt, vooral voor de botanicals

Hergebruik van goederen en grondstoffen kan ver gaan en geeft zeer mooie samenwerkingsverbanden waar je niet dadelijk zou aan denken.  Zo verpakken wij onze producten in de dozen van onze leveranciers om ze zo terug te bezorgen aan onze klanten.

Kortom wat afval is voor de ene persoon, is een grondstof voor Stokerij Vanderlinden. Als dat dan nog eens lokaal kan gebeuren krijgt de lokale economie een nieuwe impuls en bestaat er geen afval meer bij Vanderlinden.