Stokerij Vanderlinden blaast familienaam nieuw leven in na 112 jaar.

Hasseltse distilleerderij brouwt nieuw leven in oude familiehoeve via een open-source platform.

Hasselt, 31 maart 2017 Meer dan een eeuw nadat zijn familienaam een punt zette achter de brouwerij bevat de hoeve van Olivier Vanderlinden op de Luikersteenweg 264 te Hasselt opnieuw een ketelinstallatie en stookruimte. Als commandeur van de Confrérie van de Hasseltse Jenever wil hij zijn kennis delen met anderen en individuele participatie opnieuw mogelijk maken. De distillatie van zijn eigen moutwijn geeft karakter aan drie nieuwe jenevers en één gin.

In alom Hasseltse traditie werd in 1886 door de brouwersfamilie Vanderlinden hun dranken aan de man gebracht in de Minderbroedersstraat 11 en om later te verhuizen naar nr 17. Na de dood van hun zoon werd de brouwerij afgebouwd en uiteindelijk stopgezet in 1904. 112 jaar later herrijst een moderne ambachtelijke ketelinstallatie in de oude stallen van O. Vanderlinder zijn overgrootouders. De oude koeienstal wordt omgetoverd tot stookruimte en de paardenstal doet dienst als entrepot. In de stokerij voltrekt zich het volledige proces van graan tot borrel. Een eigen distillatie van moutwijn geeft karakter aan een jonge jenever, een gin en een tweetal fruitjenevers: citroen & appel plus appel & kers.

De passie naar het authentieke product gaat voor op massaproductie. Zo biedt Stokerij Vanderlinden via een open-source platform elke participant de mogelijkheid om zijn eigen beslag bij de stokerij te distilleren, alsook de productie van eigen gedistilleerde dranken en jenever-cocktails. Studenten ‘Junior Consults’van de UHasselt en The Cube (PXL) ondersteunen dit innovatief platform door middel van voorafgaand marktonderzoek en een crowdfunding campagne – “https://www.angel.me/project/stokerijvanderlinden”. Verder ondersteunt de opleiding Agro- en biotechnologie van de hogeschool PXL (departement TECH) het brouwproces, door de verschillende voedingsmiddelentechnologie te verscherpen en te optimaliseren. Het uiteindelijke resultaat zal dan uiteindelijk gekeurd worden door de ‘Confrérie van de Hasseltse Jenever’. Met hun expertise maken ze deel uit van de ‘Smaakmakers des Hasseltse echtheid’ en bepalen ze de nieuwe smaken van de verschillende distillaten.

Stokerij Vanderlinden ‘Stokerij des Hasseltse Echtheid’ is een nieuwe innovatieve start-up waarbij meerdere partijen streven naar één doel: de Hasseltse jenevertraditie in ere houden door ze waardig verder te zetten.

Volg deze reis van de “Rebelse Echtheid”

via Facebook https://www.facebook.com/Stokerij-Vanderlinden-1863748820511156/  – Instagram https://www.instagram.com/stokerijvanderlinden/& website http://www.stokerijvanderlinden.be/
en kom proeven in oktober 2017 van de echtheid van Vanderlinden. -> nieuw persbericht later !